ELISABET: DE MOEDER DIE RECHTVAARDIG WAS

“Zij waren beiden rechtvaardig voor God en wandelden onberispelijk volgens alle geboden en verordeningen van de Heere.” Lukas 1:6

De woorden uit deze tekst gaan over Zacharias en Elisabet. Vandaag richten we ons op Elisabet. Zewordt geboren in het gezin van een priester en krijgt de naam: “God heeft gezworen”. Als Elisabet volwassen is, trouwt ze ook met een priester.

Elisabet is, door haar leven heen, vertrouwd geraakt met het brengen van offers en het uitvoeren van alle wetten en regels die de dienst aan God in die tijd kent. Haarleven is gewijd aan het priesterbestaan. En daarmee vervult zij, samen met Zacharias, een voorbeeldfunctie. In Lukas 1:6 lezen we dat zij onberispelijk leven volgens de geboden van God. Zacharias en Elisabet zijn dus echt een voorbeeld voor de mensen om hen heen.

Maar wat moet dit echtpaar ook een verdriet hebben gekend. In hun huwelijk hebben zij nooit een kind ontvangen. Wij lezen in Lukas 1 dat dit komt omdat Elisabet onvruchtbaar is, al was in die tijd waarschijnlijk niet bekend waarom een stel geen kinderen kreeg. Kinderloosheid lag in die tijd, volgens de mensen, altijd aan de vrouw. Zij werd immers niet zwanger. Kinderloosheid is ook in onze tijd een beladen onderwerp. Ongeveer 5% van de stellen in Nederland is ongewenst kinderloos. Dat is 1 op de 20 stellen. Misschien maak je dit wel van dichtbij mee. Dan (her)ken je iets van het verdriet Elisabet.

Toch bracht kinderloosheid in de tijd van Elisabet nog een ander verdriet met zich mee dan het verdriet dat wij nu kennen bij kinderloosheid. Aan Adam en Eva was immers de beloofde Messias beloofd? Die Messias, die de joden al zolang verwachtten, zou geboren worden uit een afstammeling van Eva, uit een vrouw van het joodse volk. Elisabet was onvruchtbaar. Dat betekende automatisch ook dat zíj de Messias niet zou baren. Elisabet was uitgeschakeld in het reddingsplan van haar God. Kinderloosheid werd daarom gezien als een grote schande. Vrouwen die kinderloos waren, leefden spreekwoordelijk aan de rand van de samenleving.

En dan draag je als naam “God heeft gezworen”. Een naam die duidt op de belofte die God deed aan Israël: Eens zal de Messias komen. Wat zou Elisabet gedacht hebben? Zou ze getwijfeld hebben aan Gods belofte? Ik denk het niet. We lezen namelijk dat Elisabet rechtvaardig voor God leeft. Ondanks haar grote verdriet, blijft zij dus leven voor God!

Hoe is dat in ons leven? Ook wij krijgen te maken met tegenslagen en verdriet. Elk huis heeft zijn eigen kruis. Hoe ziet ons leven eruit, buiten de tegenslagen die we te verwerken krijgen om? Leven wij, zoals Elisabet, rechtvaardig voor God? Of schuiven we onze tegenslagen, met eerbied gesproken, in Gods schoenen? Elisabet was niet alleen een voorbeeld voor de mensen in haar tijd, maar ook voor ons nu. Want op het moment dat haar man thuiskomt met het wonderlijke bericht dat zij tóch nog zwanger zal raken, antwoordt Elisabet gelovig dat de Heere haar smaad onder de mensen heeft weggenomen. De schande van Elisabets kinderloosheid werd door God Zelf tenietgedaan. En dat niet alleen! Elisabet wordt door God Zelf teruggeplaatst in Zijn reddingsplan. Uit haar moederschoot zal de voorbode van de beloofde Messias voortkomen. Wat een belofte!

Vijf maanden lang verbergt Elisabet zich. Waarschijnlijk om zich te wijden aan God en zich voor te bereiden op de komst van dit kindje. Na deze periode komt Elisabets nichtje Maria op bezoek. Maria, die, net als Elisabet, op wonderlijke wijze in verwachting is. Elisabet weet nog van niets, maar op het moment dat Maria de deur van haar huis binnenkomt, springt haar kindje op. In Lukas 1:41 staat dat Elisabet op dat moment vervuld raakt van de Heilige Geest en Elisabet weet ook direct wat er met Maria aan de hand is.Elisabet belijdt dat Maria de moeder van haar Heere is. 

Elisabet, wat heeft ze veel verdriet gekend in haar leven. Wat zal ze te schande gemaakt zijn bij het volk. Toch bleef Elisabet staande, leefde ze rechtvaardig voor haar God. En uiteindelijk maakt ze deel uit van de heilsgeschiedenis van onze Heere.  Elisabet spreekt het tot Maria, maar het kan ook zeker van haarzelf gezegd worden: “Zalig is zij die geloofd heeft, want wat haar van de kant van de Heere gezegd is, zal volbracht worden.” (Lukas 1:45)

God keert alles om; Zijn plan is veel groter dan dat wat de mensen kunnen zien!

Een gedachte over “ELISABET: DE MOEDER DIE RECHTVAARDIG WAS

Plaats een reactie